Rostliny přirozeně produkují inulin a používají ho jako zdroj energie. Dnes se přidává do stále více potravinářských výrobků kvůli jeho výhodám a přizpůsobivosti. Inulin je skvělým zdrojem vlákniny.
Vláknina je jakýkoli druh sacharidů, které tělo nedokáže strávit. Pohybuje se střevem neporušená a pokračuje do tlustého střeva, aby sloužila jako potrava pro tamní bakterie. Vláknina má nízkou kalorickou hodnotu, ale je nezbytná pro dobré zdraví.
Vláknina v inulinu je rozpustná, což znamená, že se rozpouští ve vodě. Rozpouští se v žaludku a poté vytváří želatinovou látku, která:
- zpomaluje trávení
- zvyšuje pocit plnosti
- snižuje vstřebávání cholesterolu při průchodu trávicím traktem
Vaše střeva obsahují 15 000 až 36 000 druhů bakterií. Pouze malá část bakterií v těle může být škodlivá. Dobré bakterie poskytují mnoho zdravotních výhod. Inulin stimuluje růst některých z těchto bakterií.
Tyto bakterie pomáhají:
- odrazit nežádoucí patogeny (špatné bakterie)
- zabránit infekci
- stimulovat imunitní systém
Inulin také zvyšuje objem vaší stolice a zvyšuje frekvenci vašich stolic. Můžete mít více stolic, ale inulin zpomaluje celkové trávení. To umožňuje tělu lépe absorbovat živiny z jídla, které jíte.
Inulin zpomaluje trávení, včetně trávení sacharidů. To umožňuje, aby se cukr uvolňoval pomalu, aniž by se zvyšoval, což podporuje zdravou hladinu cukru v krvi.
Inulin může být prospěšný pro lidi s prediabetem. Působí jako potenciální stabilizátor cukru v krvi, pokud je přítomen ve vaší stravě po dlouhou dobu.
Díky těmto vlastnostem je inulin dobrým pomocníkem při hubnutí.
Snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
Vysoký příjem vlákniny, jako je inulin, je spojen se sníženým rizikem rakoviny. Vědci aktivně zkoumají použití inulinu k prevenci rakoviny.
Jako posilovač imunitního systému může být také dobrým preventivním doplňkem proti rakovině trávicího systému.